Ny Livsmedelsstrategi 2.0 för ökad svensk livsmedelsproduktion
Idag, den 21 mars 2025, presenterade regeringen den uppdaterade Livsmedelsstrategin 2.0, som syftar till att stärka Sveriges konkurrenskraft och öka livsmedelsproduktionen nationellt.
Under pressträffen deltog landsbygdsminister Peter Kullgren (KD), klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L), bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa (M), samt Martin Kinnunen, riksdagsledamot (SD).
Genomförandet av Livsmedelsstrategin 2.0 görs utifrån tre fokusområden:
- Ökad robusthet i livsmedelskedjan
- Exportfrämjande
- Svensk kvalitet och gastronomi
Den uppdaterade strategin syftar till att öka den svenska livsmedelsproduktionen och förbättra lönsamheten och konkurrenskraften för svenska företag. Fokus ligger på att stärka livsmedelskedjans robusthet, främja svensk kvalitet och gastronomi samt förbättra exportmöjligheterna för svenska livsmedelsprodukter.
Strategin innefattar även åtgärder för att förenkla regler, förbättra kontrollorganisationer och minska matsvinn. Regeringen satsar även på att hjälpa svenska företag att nå internationella marknader, och på att förbättra utbildning och kompetensförsörjning inom lantbrukssektorn.
En annan viktig del av strategin är långsiktig hållbarhet, där särskild vikt läggs vid att stärka den svenska livsmedelsberedskapen vid kriser och att öka investeringarna inom livsmedelsforskning och utveckling.
Regeringen har bland annat gett Jordbruksverket i uppdrag att ta fram underlag för att mäta utvecklingen av den svenska självförsörjningen, med möjligheten att sätta procentuella produktionsmål.
Strategi för hela livsmedelsskedjan
– Det har varit viktigt för regeringen att uppdateringen av strategin blir en strategi som får jobbet gjort. En strategi för hela livsmedelskedjan som ökar produktionen i Sverige, sade landsbygdsminister Peter Kullgren under pressträffen och tillade:
– Livsmedelsstrategin 2.0 är regeringens programförklaring för vad vi anser behöver göras. Strategin är nästan lika mycket en process som en produkt. Arbetet har bedrivits i nära dialog med livsmedelskedjans aktörer, eftersom det är de som bäst vet vad som krävs för att produktionen ska kunna öka.
"Krävs en helhetslösning"
Under pressträffen ställdes en fråga om vilken åtgärd, som inte tidigare kommunicerats, som Peter Kullgren anser kommer ha störst betydelse för att öka livsmedelsproduktionen. Han svarade:
– För att öka livsmedelsproduktionen krävs en helhetslösning. Det är det centrala: att vi samlas kring ett gemensamt fokus. Mycket har vi redan gjort, vi har tillsatt utredningar, och nu markerar vi att det är viktigt att vi fortsätter på den linjen när vi genomför åtgärderna. Som vi presenterade idag får Jordbruksverket ett tydligt uppdrag att konkretisera målsättningarna. I den tidigare strategin var det generellt uttryckt att vi skulle öka livsmedelsproduktionen, men utan specifika detaljer. Nu vill vi få underlag från Jordbruksverket för att kunna konkretisera detta på ett ordnat sätt. Och självklart är de ekonomiska delarna centrala, inte minst för att stärka primärproduktionen och jordbrukspolitiken.
LRF välkomnar den uppdaterade livsmedelsstrategin
Sedan den senaste strategin presenterades 2017 har omvärlden förändrats. Svensk livsmedelsproduktion möter nu stora utmaningar, och det är nödvändigt att öka produktionen av livsmedel inom Sverige, skriver LRF i ett pressmeddelande.
– Vi välkomnar den nya livsmedelsstrategin och anser att regeringen pekar i rätt riktning. Den svenska livsmedelsproduktionen måste öka och lönsamheten hos lantbruksföretagen stärkas. Det är bråttom, och strategin kommer inte en dag för tidigt, säger Palle Borgström, förbundsordförande för Lantbrukarnas Riksförbund och tillägger:
– Att sätta tydliga mål för att öka den svenska livsmedelsproduktionen ger oss både ett konkret verktyg att arbeta med och en tydlig riktning framåt. Det är positivt att Jordbruksverket nu får uppdraget att arbeta med detta.
På en mer lokal nivå välkomnar LRF en utredning om jordbrukets förutsättningar i norra Sverige, då regionen har specifika behov som måste beaktas för att stärka livsmedelsproduktionen i hela landet. LRF understryker också vikten av att hela livsmedelskedjan samarbetar för att öka den svenska produktionen och förbättra självförsörjningen på lång sikt.
– Det är positivt att regeringen vill inta en mer aktiv roll i samarbete med de övriga aktörerna i livsmedelskedjan. Det är avgörande att alla arbetar mot samma mål för att kunna möta de utmaningar och ta vara på de möjligheter vi står inför, säger Palle Borgström.