Unikt pilotprojekt ska hjälpa ungdomar ut i arbetslivet
Naturbruksförvaltningen på Uddetorp har startat ett unikt pilotprojekt där åtta platser reserveras för IMY-elever, som får möjlighet att läsa praktiska yrkeskurser inom lantbruk.
Tidigare har Naturbruksskolan Uddetorp erbjudit yrkesintroduktion (IMY) i mån av plats, men på grund av stort söktryck och många behöriga sökande till de ordinarie platserna har dessa IMY-platserna försvunnit. För att minska risken för långvarigt utanförskap har därför naturbruksförvaltningen startat ett pilotprojekt där åtta platser reserveras för IMY-elever. Dessa elever får läsa de kurser som krävs för att arbeta inom lantbrukssektorn.
Emma Sjölander är en av yrkeslärarna i pilotprojektet. Hon har som uppdrag att både inspirera och motivera eleverna till framgång. Emma själv har en bakgrund inom lantbruk, med utbildning som Agrotekniker från BYS i Skara och erfarenheter från bland annat Lövåsa gård där hon arbetat som djurskötare. Hon har även jobbat i Uddetorps ladugård innan hon tackade ja till att bli en del av det nya projektet.
– Projektet erbjuder elever en unik möjlighet att fördjupa sig i lantbrukets praktiska yrkesämnen. Vi har fyra platser för lantbruksdjur och fyra för serviceteknik, där eleverna till stor del får fokusera på att utveckla sina praktiska kunskaper för att snabbt komma ut i arbetslivet, berättar Emma Sjölander.
Intresset för projektet har varit stort. Över 30 elever sökte till de åtta platserna, och urvalet har baserats på intervjuer där stor vikt har lagts vid intresse och motivation. Även om många av de sökande inte har gymnasiebehörighet, ser de som arbetar med eleverna en stor potential hos dem alla.
Vad tycker du själv är viktigast att lära ut?
– Helheten. Att hjälpa elever förstå sambandet mellan olika delar av lantbruket. Till exempel hur vallskörden påverkar fodret och i sin tur mjölkproduktionen. Det är viktigt att eleverna förstår att alla delar hänger ihop, säger Emma.
Hur känns det att undervisa i lokaler där du själv studerade?
– Det är både pirrigt och motiverande. Eleverna ger så mycket tillbaka, och det är väldigt roligt att se deras utveckling. Jag har också nytta av att vara relativt ung – det gör det lättare att relatera till eleverna, men det kräver också att jag går in i en professionell roll.
Hur ser framtiden ut för projektet?
– Projektet pågår i två år med stöd från regionen, och vi hoppas kunna utvärdera och kanske utöka det efteråt. Intresset har varit stort, och vi ser en stor potential i hur det kan utvecklas.
Vad är det bästa med jobbet?
– Att få arbeta med elever och se deras framsteg. Skolmiljön känns som hemma för mig, och jag trivs verkligen med både kollegorna och arbetet.
Emmas utbildning och yrkeslivserfarenhet gör att hon har behörighet att arbeta som yrkeslärare. På sikt är det dock tänkt att hon ska vidareutbilda sig inom de pedagogiska ämnena. Men genom att få jobba inom sitt område i drygt ett år får hon en chans att känna sig varm i kläderna och verkligen reflektera över om det är en väg hon vill fortsätta på. När hon får frågan om hon ser en lång karriär inom skolan svarar hon utan att tveka:
– Ja!
Emma Sjölander
År: 24 år
Familj: Sambo och labradoren Maggan, 4 år
Bor: Gård utanför Lidköping
Utbildning: Agrotekniker
Hobby: Hästar
Hjärtefråga inom lantbruk: Sveriges självförsörjning