Instegs- och nystartsjobb en möjlighet för småföretagare

Arbetsmarknadsinsatserna instegsjobb och nystartsjobb kan vara alternativ för den som har behov, men inte råd, att anställa personal i sitt företag.
Idag är drygt 42 000 personer­ sysselsatta i nystartsjobb, och nästan 3 000 i instegsjobb i Sverige.

För att bli anställd i ett nystartsjobb gäller att man som anställd varit borta från arbetsmarknaden i ett år, eller om det gäller en person­ under 26 år, i sex månader.­ Företagaren betalar inte arbetsgivar­avgiften på 31,42 procent. Alla arbetsgivare har möjlighet att få stödet och det gäller både för tillsvidareanställningar, tidsbegränsade anställningar eller anställning på deltid. Jobbet kan förmedlas via Arbetsförmedlingen, men måste inte nödvändigtvis göra det. Arbetsförmedlingen fattar­ dock alltid beslutet. Totalt­ ­ kan stöd för ett nystartsjobb ges i fem år.
En arbetssökande kan själv också förmedla ett nystartsjobb via en arbetsgivare som vill anställa. Arbetsgivaren måste dock godkännas av Arbetsförmedlingen innan bidrag till nystartsjobbet
kan ges.

Instegsjobb vänder sig till nyanlända invandrare. Syftet­ är att ta tillvara deras komptens och att de snabbare ska lära sig språket. Instegs­jobbet riktar sig till de som fått uppehållstillstånd i Sverige­ under de senaste 36 månaderna. Beslut tas av Arbetsförmedlingen för sex månader åt gången. Parallellt som man jobbar på nystartsjobbet, ska man också gå på SFI, svenska för invandrare. Arbetsgivaren får ett bidrag till lönen på 80 procent. Som längst kan instegsjobbet pågå i 24 månader.

Läs om två företag som provat via länkar nedan.

Katarina Hanslep

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades fredag den 18 maj 2012

Fler val underNyheter

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste