Ny bok om lantbrukets framtid
Hur kan ny kunskap och innovationer göra svenskt lantbruk mer hållbart och konkurrenskraftigt? Den frågan står i fokus i boken ”Samverkan för hållbart lantbruk” från SLU Kompetenscentrum rådgivning.
Boken samlar insikter från 19 forskare och experter som diskuterar betydelsen av samverkan, rådgivning och digital utveckling för svenskt lantbruk. Den tar upp frågor om hur lantbrukare kan övervinna hinder som småskalighet och begränsade resurser genom ökat samarbete, teknologisk innovation och digitala lösningar.
Genom reflektioner och konkreta rekommendationer belyser boken viktiga frågor om framtidens utmaningar och de möjligheter som finns för att skapa ett mer hållbart och konkurrenskraftigt lantbruk, skriver SLU i ett pressmeddelande.
Röster om boken
– Med den här boken vill vi nu ge en kritisk överblick över temat kunskapsutveckling i samverkan. Vi behöver förstå vilka utmaningar och möjligheter det innebär och vad som krävs för att skapa förändring i önskad riktning, säger Magnus Ljung, verksamhetsledare på SLU Kompetenscentrum rådgivning.
– De storslagna politiska målen för kunskapsutveckling och innovation inom lantbruk på EU-nivå och nationellt betonar alla samarbete och samverkan mellan forskning och praktik, men någonstans uppstår en lucka mellan de politiska visionerna om förändring och det vardagliga arbetet. Det finns därför ett behov av att tydligare definiera och illustrera systemet, säger Lisa Blix Germundsson som drivit bokprojektet.
– Det är en unik bok i sin bredd avseende författarna och medförfattarnas kompetenser inom lantbrukets olika kunskaps- och innovationssystem, AKIS, men också unik i sitt sätt att systematiskt och strukturerat belysa utmaningar och möjliga lösningar, reflektioner och rekommendationer från många olika perspektiv, menar Magnus Börjeson, ordförande för AgroÖst och Landsbygdsnätverkets analysgrupp AKIS.
Samverkan för hållbart lantbruk
Boken riktar sig till lantbrukare och lantbrukets organisationer, rådgivare och konsulter, forskare och utbildningsaktörer, forskningsfinansiärer, leverantörer och kunder i lantbrukets värdekedjor, samt aktörer som banker, media, intresseorganisationer, lärare och studenter. Formgivning: Anna Lind Lewin.Källa: SLU